Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie - jak na to wszystko znaleźć czas?Z pomocą przyjdzie Ci Smakoterapia 3, czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas poświęcany na codzienne stanie przy garach i zyskasz pewność, że to, co postawisz na stole, będzie jest nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 024903 od dnia:2022-07-05 Przetrzymana, termin minął: 2022-09-03
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia?DROGA DO ZDROWIA PROWADZI PRZEZ KUCHNIĘ!Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki.Po co? Dlaczego?Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie - i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności.CO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ NA WYNOS?Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: KTO MI TO WSZYSTKO PRZYGOTUJE? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi.Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą.Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok!Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły!Żyj i jedz zdrowo!Uściskowując,Autorka
UWAGI:
Bibliografia. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jurek Sobieniak zaprasza na domowy street food! Uliczne jedzenie jest szybkie i pyszne. Tak pyszne, że warto zrobić je w domu. Jurek Sobieniak podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata: burgery, hot dogi, langosze, piady, burritos - a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. To jedzenie, które kochamy wszyscy, nawet jeśli nie chcemy się do tego przyznać. Zamień swoją kuchnię w najlepszy food truck na świecie. Jurek Sobieniak jest smakowity pod każdym względem. Uwielbiam patrzeć, jak gotuje, uwielbiam go słuchać, a teraz także czytać jego mądre i proste uliczne historie o jedzeniu. Monika Zamachowska
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wyjątkowa książka kucharska, brandowana przez Noizz Polska, a w niej kilkadziesiąt przepisów na streetfoodowe bestsellery, które z łatwością przygotujesz w domu.Poznaj zdrowe, oryginalne potrawy, które podbiją serca twoich znajomych, inspiracje ulicznej kuchni świata i polskie specjalności - w nowoczesnym wydaniu. W książce znajdziesz wskazówki krok po kroku, jak szybko i sprawnie przyrządzić ulubione dania street food. A ponadto: filozofię streetfood - skąd się wywodzi, na czym polega, dlaczego podbiła serca milionów ludzi na całym świecie; charakterystykę kuchni ulicy - po czym poznać dobre uliczne żarcie?, a także najpopularniejsze destynacje - gdzie i co warto zjeść w Polsce, Europie i nie tylko. Całości dopełniają piękne, autorskie zdjęcia i stylizacje potraw. Każdy przepis linkowany do wideorealizacji na Noizz.pl!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Bez glutenu. Bez cukru. Bez nabiału. Znacie to? Jeśli nie, to macie wyjątkowe szczęście - albo wszystko jeszcze przed wami.
Hanka Ciężadło - mama bliźniaków z dietetycznym wyrokiem - idzie w swojej kuchni na wojnę: udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń, a dieta nie ma absolutnie nic wspólnego z nudą.To survival. Będzie się działo!
- Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? - Jak - bez ofiar w ludziach - przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? - Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? - W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd?
Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika - a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem. Książka do gotowania i do czytania! Uwaga! Produkt może zawierać więcej niż śladowe ilości orzeszków, ziaren i przekornego optymizmu :)
UWAGI:
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Suszonki : zachowaj smak na dłużej Tytul oryginału: "Beginner’s Guide to Dehydrating Food : How to Preserve All Your Favorite, Vegetables, Fruits, Mea".
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
UWAGI:
Na okładce : ziołowe herbarty, kandyzowane owoce, marynaty, sosy i dipy, muesli i płatki śniadaniowe, batoniki z suszonych owoców.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak.Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska — kulinarne autorytety stacji TVN Style — wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję — od przystawki do deseru.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Nie sztuką jest schudnąć szybko, a potem doświadczyć efektu jojo. Sztuką jest zredukować masę ciała trwale, nie degradując przy tym organizmu. Wręcz przeciwnie - odżywić go, wygasić stany zapalne i nabrać odporności. Sztuką jest zmienić styl życia, wypracować nowe nawyki, a przy tym cieszyć się świetnym samopoczuciem, jeść pysznie i do syta.To właśnie sztuka KETO.Pokażę Ci, że KETO to nie synonim monotonii i restrykcji, ale nieograniczonych możliwości, nie tylko kulinarnych.Dokładnie opisuję procesy adaptacji i jak się do niej przygotować. Dowiesz się, co jeść, w jaki sposób łączyć produkty i budować odżywcze posiłki, a czego unikać - uwolnię Cię na zawsze od gotowych jadłospisów.Poznasz drogę mojej przemiany i bardzo osobistą - sprzed keto - historię nadwagi i otyłości. Dowiesz się, jak stałam się mistrzynią balansu i jak trudne było to wyzwanie. Opowiem Ci, jakie popełniłam błędy, których Ty możesz uniknąć.W mojej książce znajdziesz ogromną bazę ponad 70 pysznych i prostych przepisów na dania główne, śniadania, przekąski, pomysły na zamienniki ziemniaków, makaronów i pieczywa, ale także na desery. Odkryj KETO i sprawdź, jak poprawi się Twoje zdrowie.
UWAGI:
Przyjęta nazwa autorki: Solvita Kalugina-Bulka. Bibliografia na stronach 278-[279].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni